• Home
  • Categories
    • Lifestyle
    • Thoughts
    • Inspiration
    • Meditation
    • Food & drinks
    • Bodylove
  • About
  • Contact

Helene Urrang

Thoughts

Fredelig førjulstid

17/12/2017

I går var en fin dag.

Jeg har vært pjusk i både kropp og topp den siste tiden, og i går trengte jeg sårt et lite friminutt fra alt sammen. Selv om jeg prøver å se en større mening i denne reisen, har jeg også perioder hvor både motivasjon og tålmodighet daler.

Gårsdagens lille utflukt minnet meg på å se hvor langt jeg faktisk har kommet, fremfor å hele tiden se fremover mot dit jeg vil. Det gikk opp for meg da vi satt der at et slikt kafébesøk var uaktuelt å få på denne tiden i fjor, og at små fremskritt virkelig utgjør store forskjeller over lang tid.

Pappa og jeg tok oss en liten tur til et økologisk bakeri her i Stavanger som heter “Jacob´s Brød og Kafé”. Jeg fikk skikkelig følelsen av å være med i “Jul i Skomakergata” da jeg åpnet døren og lokalet hadde en helt spesiell atmosfære over seg; fredelig og rolig.

Ingen hastverk, rom for å senke skuldrene, rolig julemusikk og hyggelig betjening.

Så hvis du bor i eller skal besøke Stavanger i nærmeste fremtid kan jeg varmt anbefale denne koselige kaféen som holder til i Kvitsøygata. De byr på økologisk bakverk, noen enkle retter som supper og pizza, pluss diverse drikkevarer og som sagt; en helt unik stemning.

Slike stunder for meg er alt. Ingen julekaos, ingen stress; bare fredelig og rolig atmosfære som gir rom for å nyte adventen.

Jeg håper du selv har en fredelig førjulstid, og at du gjør de tingene som du merker gjør godt for din kropp og sjel.

Juleklem <3

2 Comments

Uncategorized

Luke 7: Nydelig “ostekake” uten melk, korn, sukker og gluten

15/12/2017

Er du glad i ostekake? Denne synes jeg smaker på prikken likt som den klassiske ostekaken (om ikke bedre), men jeg har gjort den både fri for gluten og melk som et allergivennlig alternativ. Jeg tenker at denne kaken med sin syrlige og friske smak er et godt valg til dessert nå i julebordsesongen; enten til det klassiske julemåltidet eller til tapasfest!

Bunn

To desiliter tigernøttmel, eventuelt 1,5 desiliter med kokosmel*

Én desiliter romtemperert kokosolje (cirka 10 spiseskjeer)

To teskjeer (Ceylon) kanel

Én halv (1/2) teskje natron

En kvart (1/4) teskje Himalayasalt

Ha alle ingrediensene i en bolle og kna til du har en god og jevn deig. Ha så deigen oppi en kakeform som du på forhånd har smurt med kokosolje. Legg et bakeark over deigen, finn frem et glass og rull deigen ut med hjelp av glasset oppå bakearket slik at du får en jevn deig i formen. Løft bort bakearket og stek bunnen i ovn på 175 grader i rundt 15 minutter til den er gyllen; følg godt med!

Fyll

Én desiliter vann

To spiseskjeer gelatin av høy kvalitet

Fire desiliter kokosyoghurt, eventuelt kokosmelk*

To spiseskjeer honning

Saften av en halv sitron

Ha kokosyoghurt i en bakebolle. Kokosyoghurten kan du fint lage selv på forhånd; se notat lenger nede. Ha så vann i en kjele med kokeplaten av. Dryss forsiktig over med gelatinpulver. Sett platen på medium varme og la gelatinen så smelte til en jevn og tykk røre. Rør rundt, og ha så oppi honning og sitronjuice. Når alt er smeltet i pannen, kan den flytende massen vendes inn litt etter litt i kokosyoghurten. Deigen blir ganske så flytende, men det gjør ingenting. Ha deigen over i kakeformen (det er viktig at kakebunnen er helt avkjølt), og sett i kjøleskap til kaken har stivnet helt.

Pynt

Jeg pyntet med noe så enkelt som revet skall av sitron. Jeg legger alltid sitronen i en blanding av vann og én spiseskje eplecidereddik før jeg rasper den slik at giftstoffer kan trekkes ut av sitronen og skylles av. Hvis du bruker økologiske sitroner er ikke dette nødvendig.

Tips og triks

➔  Tigernøttmel er mitt favorittmel i bakst. Tigernøtter er ikke nøtter, men små rotgrønnsaker som også kalles for jordmandler. De har høyt innhold av jern; kalium som er viktig for base-syre balansen i kroppen og prebiotisk fiber som gir mat til de gode bakteriene våre i tarmen. Jeg kjøper mitt tigernøttmel her.

➔ Har du ikke tigernøttmel tilgjengelig, kan du fint bruke kokosmel. Jeg har ikke selv prøvd med kokosmel i bunn, men oppskriften jeg har hentet inspirasjon fra har brukt kokosmel. Kokosmel absorberer mye væske under baking, så start med 1,5 desiliter og spe eventuelt på med mer til du får en fin og jevn deig til bunnen. Kokosmel kan kjøpes på de største matbutikkene; jeg kjøper mitt på Coop Mega.

➔ Det går helt fint å bruke kokosmelk fremfor hjemmelaget kokosyoghurt, men jeg anbefaler å bruke kokosyoghurt da denne er med på å gi den syrlige smaken til ostekaken. Kokosyoghurt lages enkelt ved at du bruker to kartonger med kokosmelk uten tilsetningsstoffer (anbefaler kartongene fra Rema 1000), har disse oppi et sterilt glass sammen med to dadler og pulveret av fire kapsler med probiotika. Kle over med et kjøkkenpapir pluss strikk og la stå i baderomsskapet eller på kjøkkenbenk i 1,5 til 2 døgn.

Rop ut om du har noen spørsmål! Og du? Nå kan du få alle nye innlegg som jeg publiserer rett inn i innboksen din! Alt du trenger å gjøre er å skrive inn e-postadressen i boksen som du finner på høyre side her inne på bloggen og trykke på knappen hvor det står “Bli med!”.

Ønsker deg en nydelig fredag og helg <3

PS: Oppskriften er inspirert av Lilalife, Hippokrates Mat og Helse og Primal Palate

Nyt!

Leave a Comment

Uncategorized

Luke 6: Gullmelk med nellik og appelsin

14/12/2017

I dag har jeg lyst å dele oppskrift på gullmelk med deg! Jeg har den siste uken kjent på kroppen at den trenger ekstra pleie, og at jeg gjerne har utfordret skjebnen med vel mye aktivitet i det siste. I slike perioder prøver jeg etter beste evne å stoppe opp og lytte, og jeg har i det siste laget flere kopper med gullmelk som jeg merker at nærer både kropp og sjel på en helt spesiell måte.

Gullmelk er en perfekt drikke å kose seg med nå i desember, både som et fint alternativ til kaffe, te og kakao, men også fordi den får oss til å være til stede på en egen måte. Det er noe med gullmelken som får meg til å rette oppmerksomheten min mot den varmende drikken med alle de gode krydderne, og jeg tar meg god tid når jeg drikker den.

Gullmelk, også kalt for “Golden milk”, stammer fra ayurvedisk tradisjon og er laget av flere ingredienser som støtter kroppens vitalitet og prosesser. Den gule fargen på melken kommer fra gurkemeie som har en antinflammatorisk og støttende effekt på immunforsvaret, sammen med ingefær og kanel som har lignende egenskaper. Pepperet i melken hjelper oss til å absorbere gurkemeien i kroppen på en optimal måte, og tilsetter en deilig kryddersmak på drikken. Jeg har laget min egen tvist på gullmelken hvor jeg har tilsatt nellik og appelsin som jeg anbefaler på det varmeste.

Gullmelk

En og en halv (1,5) desiliter med kokosmelk

Fire spiseskjeer saft fra appelsin

Én teskje gurkemeie

Én teskje (Ceylon) kanel

Én teskje kokosolje

Én teskje honning

1/2 teskje malt ingefær

1/3 teskje nellik

1/4 teskje kardemomme

1/4 teskje pepper

Én teskje gelatinpulver av høy kvalitet (valgfritt)

Én dråpe eterisk olje fra doTerra av vill appelsin (valgfritt)

Slik lager du gullmelk:

 Ha kokosmelk og resten av ingrediensene untatt honning, gelatin og eterisk olje i en kjele. Varm opp melken på middels varme til alle ingrediensene er smeltet sammen til en god og jevn drikke. Bland så inn honning til den har smeltet, og deretter drysser du over gelatin som du også lar smelte inn sammen med melken. Jeg pleier også å ha en kanelstang i min melk men dette er helt valgfritt. Til slutt kan du ha oppi en dråpe med eterisk olje av villappelsin før du rører rundt og serverer i din yndlingskopp.

 Nyt!

Leave a Comment

Uncategorized

Luke 5: Julekuler uten korn, gluten, melk og sukker

11/12/2017

I dagens luke av min allergivennlige julekalender finner du oppskrift på julekuler! Jeg har laget to versjoner; én med mandelmel og én med kokosmel. Versjonen med kokosmel egner seg for både for deg som følger AIP og som ikke tåler mandler. Julekulene med mandler smaker mest som pepperkakedeig og er søtest på smak, mens kulene med fiken er friskere.

Pepperkakekuler

(Antall: 12)

Åtte dadler uten sten (Jeg brukte økologiske fra Änglamark)

Én desiliter mandelmel

Fem spiseskjeer kokosolje

To teskjeer (Ceylon) kanel

Én teskje malt ingefær

Én teskje kardemomme

En halv (1/2) teskje malt nellik

En halv (1/2) teskje Himalayasalt

En kvart (1/4) teskje kvernet pepper

Smelt kokosoljen. Ha dadlene i en kraftig blender eller food processor. Ha så oppi resten av ingrediensene og miks godt igjen til du har en god og jevn masse. Trill deretter kuler og sett i kjøleskap eller fryser så de stivner. Personlig foretrekker jeg å ha dem i fryseren før jeg serverer dem; da smaker de best!

AIP-kuler

(Antall: 12)

Fem fiken (Jeg brukte økologiske fra Änglamark)

Én desiliter kokosmel

Fem spiseskjeer kokosolje

Fem spiseskjeer olivenolje

To teskjeer (Ceylon) kanel

Én teskje malt ingefær

En halv (1/2) teskje malt nellik

En halv (1/2) teskje Himalayasalt

Bruk samme fremgangsmåte som pepperkakekulene. Smelt kokosolje og kjør fiken i kraftig blender eller food processor. Ha så alt av ingredienser sammen og kjør til en god og jevn masse. Trill kuler og sett kaldt før servering; enten i kjøleskap eller fryser.

Nyt!

Leave a Comment

Uncategorized

Luke 4: Pepperkaker uten sukker, egg, melk og gluten

07/12/2017

Pepperkaker

(20-25 små pepperkaker)

Én gulrot*

Én desiliter kokosmel

Én spiseskje arrowrootpulver

En halv teskje natron

Én teskje kanel

En halv teskje malt ingefær

En kvart teskje nellik

Et lite dryss med Himalayasalt

Én og en halv spiseskje kokosolje

Én spiseskje honning

Fem spiseskjeer vann

Fem spiseskjeer olivenolje

Denne oppskriften har jeg lenge gledet meg til å dele med deg! I dagens luke av min allergivennlige julekalender deler jeg oppskrift på allergivennlige pepperkaker som også er AIP-vennlige. Jeg synes disse ble et nydelig alternativ til vanlige pepperkaker, selv om det selvfølgelig aldri blir helt det samme når vi bytter ut så og si alle ingredienser med allergivennlige alternativer. For meg er det viktig å vise at det alltid finnes alternativer, og at det å spise allergivennlig ikke skal bety at vi må forsake all nytelse. Tvert i mot! Vi kan nyte mat som er med å bygge opp kroppen fremfor å bryte den ned.

For å lage pepperkakedeigen kan du først lage puré av gulroten ved at du hakker den opp, koker den til den er mør og stavmikser den eller har den over i en kraftig blender. Bland så alle tørre ingredienser i en egen bolle. Rør godt rundt. Smelt kokosoljen (som blir til cirka fire spiseskjeer flytende kokosolje), og ha så oppi det tørre sammen med honning, vann og olivenolje. Rør godt rundt til du har en fast klump med deig som du strør over med litt ekstra kokosmel og setter så deretter i kjøleskapet rundt en halvtime slik at den får sette seg.

Ta så ut deigen, finn frem et bakeark og en kjevle. Del bakearket i to og deigen i tre små emner. Brett den ene delen av bakearket og strø litt kokosmel på den ene siden. Legg én av pepperkakeemnene oppå melet, brett over den andre siden av bakearket slik at du nå har deigen mellom begge delene av bakearket. Kjevle så over med kjevlen. Å bake allergivennlige pepperkaker er  annerledes enn å bake pepperkaker som inneholder gluten fordi deigen her er mye skjørere, så mitt første tips er å ikke kjevle deigen for tynn og bruk kun små former for å lage pepperkakene; da sparer du deg for mye tid og frustrasjon!

Så er det bare til å presse ut pepperkaker av all deigen, legge de på ett brett og ha i ovnen på 170 grader i 12 minutter. La de avkjøles helt før du smaker.

Tips og triks

– Jeg har intoleranse for søtpotet, men hvis du tåler dette så tror jeg søtpoteten er perfekt å bruke i stedet for gulrot i denne deigen på grunn av sitt høyere innhold av stivelse.

– Pepperkakene nytes best ferske! Min porsjon gikk unna, men prøv å fryse resten hvis du har til overs og ta dem opp til servering når du måtte ønske.

– Tilsett gjerne ekstra honning eller lønnesirup for ekstra sødme. Jeg synes de er gode som de er, men her er vi forskjellige!

– Sett gjerne på julemusikk i bakgrunnen når du lager pepperkakene. Hvis du ønsker inspirasjon kan du høre på min juleliste på Spotify her. 

Nyt!

Leave a Comment

Thoughts

Komfortsone eller fryktsone?

06/12/2017

Det går opp for meg hvor stor del av livet mitt jeg har tilbrakt i komfortsonen, og videre hvor lite komfortabelt det er å være der. Vi kaller det for komfortsonen, men for meg føles det som jeg har vært innsatt i mitt eget fengsel; innburet av frykt for å uttrykke mitt sanne jeg i form av kreativitet og skaperglede.

Det er en fryktsone. Det er en tilstand hvor vi paralyseres av våre egne betingelser og begrensninger; hvor vi forteller oss selv opplevde sannheter som er langt i fra selve sannheten. Jeg har i mange år gått rundt og fortalt meg selv at jeg ikke er kreativ, at jeg ikke har talent eller lidenskap, at spennende muligheter kun er for andre, at jeg ikke fortjener å ha det bra; at det er for sent å snu, at jeg verken er verdifull eller elskbar, og listen går videre. Alt dette er usannheter som jeg har fortalt til meg selv så mange ganger at de til slutt oppleves som mer oppriktig enn noe annet.

Jeg befinner meg ofte i fryktsonen, hvor disse opplevde sannhetene viser seg. Jeg merker at jeg er i fryktsonen når jeg er anspent, når jeg puster overfladisk, når jeg føler meg stresset og at jeg må bevise noe for meg selv eller andre. I fryktsonen dukker overlevelsesinnstinket opp og overbeviser meg om at livet er et kappløp, at jeg må skynde meg og at jeg må (over)bevise for å overleve. Jeg tar ofte forhastede og mindre rasjonelle beslutninger i fryktsonen; ofte beslutninger som verken er i tråd hvem jeg innerst inne vet at jeg er og som heller ikke gjenspeiler hvem jeg ønsker å være.

Jeg har også oppdaget en annen sone; den rake motsetningen til fryktsonen som jeg liker å kalle for flytsonen. I flytsonen føles alt så lett og ledig, jeg puster dypt og tiden opphører. Jeg har ingen hastverk, og kreativiteten flyr vegg i mellom; idéer strømmer på og jeg føler en indre ro og forankring i hvem jeg er. Det føles som at alt flyter fritt; at alt er som det er ment å være, og at det ikke er behov for å presse på noenting som helst og heller være åpen for å la alt komme til meg.

Det er to helt forskjellige tilstander, og daglig befinner jeg meg i begge om hverandre. Jeg tror jeg trenger begge sonene for å kunne skille mellom dem og vite hvor jeg er i forhold til hvor jeg vil og hvem jeg vil være. Før derimot, visste jeg ikke om annet enn kappløp og frykt; jeg visste ikke at flytsonen engang eksisterte, og en slik ubalanse stopper opp all flyt og potensial som vi alle sitter inne med.

Vi har så uendelig mye mer verdi og kraft enn vi noengang kan forestille oss. Vi er alle utstyrt med unike gaver som vi er ment å dele i dette livet, og det er flytsonen som etter min erfaring hjelper oss å bære disse fruktene frem og videre gir oss mot til å dele dem; både med oss selv og andre.

Kjenner du deg igjen i fryktsonen og flytsonen?

2 Comments

Uncategorized

Luke 3: Hjemmelaget julebrus

05/12/2017

I dag har jeg lyst å vise deg hvordan du kan lage din egen julebrus! Hjemmelaget julebrus er en probiotisk drikke som gjør fordøyelsen mer effektiv og styrker immunforsvaret vårt. I fermenteringsprosessen hvor vannkefirkorn er tilsatt sukkerlake, nyttiggjør kornene seg av sukkeret og omdanner dette til en frisk og kullsyreholdig drikke. Mesteparten av sukkeret blir i denne prosessen spist opp, og drikken er derfor et ypperlig alternativ til den sukkerholdige julebrusen som selges i butikken.

Vannkefir

Én liter vann

To spiseskjeer vannkefirkorn

Fire spiseskjeer (økologisk) rårørsukker

Tre tørkede fiken eller en neve rosiner (jeg kjøper Änglamark sine som selges i Coop-butikker)

Én skive sitron (uten skall hvis sitronen ikke er økologisk)

Bland rårørsukkeret ut i vannet først, for så å tilsette resten av ingrediensene i en stor glasskrukke. Dekk glasset til med et kjøkkenpapir og fest med strikk. La så stå i to døgn til du har en frisk drikke som minner om en tam champagnebrus.

Ta ut alt av tørket frukt og kast dette; skyll vannkefirkornene og sett disse i en ny sats eller så kan du legge dem i sukkerlake i glassbeholder i kjøleskap (dobbelt så mye vann som sukker). Sil så den ferdige vannkefiren over i en lufttett glassflaske og nyt deilig julebrus!

Hvis du ønsker å tilsette brusen en smak; eventuelt mer kullsyre, kan du etterfermentere vannkefiren. Da heller du drikken over i en ny glasskolbe i stedet for i den luftette glassflasken, tilsetter ønsket smak, setter på lokk og lar den stå på samme måte i ett ekstra døgn. Måten du tilsetter smak er å ha i en håndfull med ønsket bær eller frukt. Jeg har prøvd ut bringebær, sitron og ingefær, jordbær og eplesmak tidligere; her er det bare til å slippe fantasien løs! Julebrusen på bildet er tilsatt en neve frosne bringebær.

Etter et døgn med andregangsfermentering kaster du enkelt bærene og heller den ferdige drikken over på en lufttett glassflaske.

Tips og triks

1. Husk å bruke utstyr av tre eller plastikk når du lager fermentert mat og drikke!

2. Glasskrukken du bruker må være helt ren. Jeg har alltid mine glasskrukker i ovnen på 100 grader i 10 minutter for å forsikre meg om at de er helt rene før jeg tar dem i bruk.

3.  Ikke fyll opp glassflasken helt til kanten. Brusen består av levende bakterier, og det dannes trykk i flasken, så for å unngå eksplosjon er det lurt å ikke fylle helt opp, og innimellom åpne flasken for å lette på trykket.

4. Start forsiktig når du begynner å drikke hjemmelaget julebrus. Alle er vi forskjellige og vi reagerer ulikt, så uansett om du er vant med annen fermentert mat og drikke eller ei så kan det være lurt å starte med et halvt glass for å se hvordan magen din reagerer.

5. Vannkefirkornene mine fikk jeg av en snill vannkefirvenn i gruppen som heter “Melkesyregjæring” på Facebook. Her kan man spørre om noen i nærområdet har tilgjengelig, eventuelt om noen kan sende i posten. Folk er så behjelpelige; og jeg synes det er så stas at så mange vil dele av både mat og kunnskap!

6. Ikke fortvil hvis vannkefiren din er litt tam etter selve fermenteringen; det var min også, men etter en dag i kjøleskapet var den syrlig, brusende og full av kullsyre.

7.  Oppskriften er inspirert av Gry Hammer, i tillegg til at jeg så på denne videoen på YouTube. Jeg hadde mange spørsmål første gang jeg skulle lage min vannkefir, så ta gjerne kontakt hvis det er noe du lurer på.

Nyt!

PS: Kanelen og stjerneanisen på bildet er kun brukt til pynt!

Leave a Comment

  • Newer Posts
  • 1
  • …
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • …
  • 26
  • Older Posts

Body and soul inspiration.

Podcastepisode med Silje Vassøy

Invitation: A rose gathering

The female reproductive system (including a mini meditation to locate your uterus and ovaries)

Receive new posts directly in your inbox:

© Copyright 2025. Helene Urrang. All Rights Reserved. Designed by Oh Wild.