• Home
  • Categories
    • Lifestyle
    • Thoughts
    • Inspiration
    • Meditation
    • Food & drinks
    • Bodylove
  • About
  • Contact

Helene Urrang

Food & drinks

Allergivennlig bananbrød

02/09/2017

Jeg har mistet telling på hvor mange ganger jeg har trikset og mikset på denne oppskriften, men nå sier jeg meg mer enn fornøyd; det ble supergodt! Glutenfritt mel oppfører seg annerledes enn hvetemel og annet glutenholdig mel; det reiser seg ikke på samme måte og har derfor en tendens til å ikke stekes helt gjennom. Arrowrootpulver gjør deigen mer luftig, og gjorde underverker i denne oppskriften synes jeg, og nå er jeg skikkelig gira på å dele oppskriften med deg! Bananbrødet er fritt for gluten og andre kornsorter, melkeprodukter, egg, nøtter, raffinert sukker, soya og gjær.

Allergivennlig bananbrød

To bananer

To spiseskjeer eplecidereddik

Én flat teskje natron

Én og en halv (1,5) desiliter kassavamel

Én og en halv (1,5) desiliter kokosmel

Tre spiseskjeer arrowrootpulver

Én desiliter varmt vann

Én desiliter kokosmelk

Én eller to teskjeer (ceylon) kanel

(Ingefær)

Et dryss Himalayasalt

Sett ovnen til 170 grader. Mos bananer med gaffel, tilsett eplecidereddik pluss natron og la stå rundt ti minutter. Blandingen kommer til å bruse og tykne seg litt, og det er bare fint.

 I en egen bolle, bland kokosmel, kassavamel, krydder og arrowrootpulver. Kassavamel er laget av yuccaroten som er en grønnsak og er derfor naturlig fritt for gluten. Når det er sagt kan kassavamel kryssreagere med gluten, så her er det lurt å prøve seg frem å se hva som fungerer best for deg. Jeg anbefaler Otto´s Cassava Flour som jeg kjøper her.

Bland melblandingen med bananrøren og tilsett varmt vann pluss kokosmelk. Rør godt rundt og ha i en liten kledd brødform.

Prikk med gaffel til slutt slik at varmen slippes til under steking. Ha i ovnen i én time (60 minutter). Ta ut bananbrødet fra formen og sett inn igjen på bakepapiret. Stek i enda en halvtime på 170 grader før du skrur ned varmen til 100 grader i ytterligere femten minutt. Alle ovner er ulike, så her er det lurt at du følger godt med!

Ta så ut bananbrødet og avkjøl helt (denne delen er en tålmodighetsprøve!) til du til slutt kan skjære i brødet og endelig få smake på herligheten.

Nyt!

// Got any allergies? This banana bread is for you! Please pop the details in to your translator, mix the ingredients, bake in oven and enjoy!

2 Comments

Lifestyle, Thoughts

Alle kan vi redde verden. Litt.

27/08/2017

Jeg har lyst å dele et tips med deg! I helgen kom jeg over en fantastisk serie som handler om hvordan vi alle kan gjøre små og større grep i hverdagen vår for å verne om og ta bedre vare på hjemstedet vårt; på jordkloden som vi alle bor på. Det er snakk om små ting, små tiltak; små endringer i dagligdagse vaner som kan gi verdifulle utslag på antall tonn vi slipper ut med Co2 i løpet av ett år. Visste du at hver og én av oss som bor i dette landet slipper i gjennomsnitt ut 11,5 tonn Co2 i året? Den gjennomsnittlige verdensborger slipper ut 6,5 tonn Co2-ekvivalenter per år, mens målet til FN er at vi som forbrukere skal minske forbruket vårt til å bli 1,5 tonn Co2 årlig.

Jeg har personlig lenge hatt skylappene på i troen om at lille meg ikke gjør noen forskjell, og at mitt forbruk ikke har noen betydning for det store kollektivet. Nå vet jeg at jeg kan gjøre en forskjell, og det gir meg en god følelse å vite at å begynne i det små er en mye større bragd enn å ikke være bevisst i det hele tatt. Jeg skal innrømme at for meg er dette med miljø et sårt tema, og det tror jeg det er for mange; og derfor er denne serien så fin synes jeg. Det er på ingen måte en belærende serie, men en informativ og lystig serie med et likevel viktig budskap som skaper engasjement hos den som ser på; det gjorde den hvertfall hos meg.

Små tiltak utgjør en stor forskjell. Vi snakker ting som å sortere plasten og pappen fra hverandre, variere middagsretter, sette seg på sykkelen om du har mulighet til dét; kjøpe den single bananen på butikken, bytte bort klær som du ikke bruker; gjerne sy dem om hvis det skulle friste; plukke en pose med søppel når du går tur på stranden, investere i et bærenett, og for eksempel ta vare på syltetøyglass for oppbevaring av tørrvarer og middagsrester.

Jeg tror det er viktig at vi er snille med hverandre fremfor å belære hverandre og oppmuntre hverandre til dagligdagse tiltak vi alle kan gjøre. Jeg elsker for eksempel å lage mine egne kropps- og rengjøringsprodukter; økologisk jordbruk har en stor plass i hjertet mitt og jeg prøver å oppbevare mye av maten min i glassbeholdere. Jeg kunne godt langet ut om alt jeg gjør som er mindre heldig, men det er ikke poenget. Nå til uka skal jeg på linsekontroll og et simpelt triks jeg kan gjøre der er å gå fra å bruke dagslinser til månedslinser! Én liten innsats som i det lange løp vil utgjøre en forskjell.

Vi tror vi er så ubetydelige i denne verden, men sannheten er at vi betyr så mye mer enn vi tror, og at vi som forbrukere har langt større påvirkning enn vi selv tilskriver oss. Vi kan gjøre en forskjell! Det er ikke naivt, det er sannheten. Gjør det som føles riktig og godt for deg; det er av betydning.

Vi kan alle redde verden.

Litt.

Se gjerne  “Live redder verden. Litt.”  her!

Leave a Comment

Food & drinks

Konfektkake

20/08/2017

Jeg drømmer tilbake til starten på helgen da jeg trikset og mikset frem denne nydelige sjokoladekaken! Jeg hentet inspirasjon fra veganmisjonen sin “Runekake” og tryllet frem en egen versjon av herligheten. Kaken er laget av tre lag, og har en perfekt kombinasjon av søtt og salt; den er frisk og samtidig mektig med en blanding av myk og knasende konsistens. Konfektkaken er laget på naturlige og rene råvarer og er uten sukker, gluten, korn, egg og melk.

Nøttebunn

To desiliter mandler

To desiliter solsikkefrø

Én desiliter gresskarkjerner

Én stor spiseskje kokosolje uten smak

Himalayasalt

Spre nøtter og frø på et kledt bakepapir. Ha over smeltet kokosolje pluss Himalayasalt og bland godt. Jeg glemte å notere ned hvor mye salt jeg brukte, men jeg kan tenke meg at det var en liten teskje; det er viktig at du kjenner smaken av saltet. Ha i ovn på 170 grader i fem til ti minutter; til massen har fått en gylden og fin farge.

Sett til side én desiliter av massen; den skal brukes i fyllet. Resten has i en kraftig blender til du får en jevn deig.

Ha deigen over i en passe form og press den godt ned med en slikkepott. Selv brukte jeg en liten kasserolle som form. Sett formen så i fryser i en halvtimes tid; til den er stiv.

Fyll

To desiliter nøttesmør (jeg brukte mandelsmør)

Én til to spiseskjeer kokosolje uten smak

To spiseskjeer kakao

Ett dryss med ekte vaniljepulver

Én dråpe eterisk olje fra doTerra med smak av villappelsin

Revet skall fra appelsin

Én banan

Én desiliter vann

Åtte dadler

Det er viktig å lese gjennom fremgangsmåten før du begynner å lage fyllet siden fyllet skal deles i to og tilsettes ulike ingredienser videre. 

Ha kokosmør, kokosolje, én spiseskje kakao, vaniljepulver, eterisk olje av villappelsin, banan, vann og dadler i en kraftig blender til du har en nydelig sjokoladedeig. Jeg bløtla dadlene i en time på forhånd. Del deigen i to deler; den ene litt større enn den andre.

Mellomlag

Ta den største av de to deigene og tilsett de ristede nøttene og frøene som du la til side da du lagde nøttebunnen. Jeg grovhakket dem før jeg vendte dem inn i deigen. Nå har du en søt og frisk sjokoladedeig blandet med en salt og crunchy twist. Ta ut nøttebunnen fra fryseren når den har stivnet og smør over mellomlaget. Sett tilbake i fryser og vent en god halvtime til dette laget også har stivnet.

Topplag

Den minste av de to deigemnene er topplaget. Denne tilsetter du den siste spiseskjeen med kakao og rører godt rundt. Ta kaken med to lag ut av fryser og fyll på med det siste laget. Sett tilbake i fryser og vent til dette også har stivnet. Ha over revet appelsinskall til slutt og nyt herligheten.

PS: Spør meg gjerne om ingredienser; om det er ingredienser du gjerne vil bytte ut, om fremgangsmåte eller hva som helst du skulle lure på, det synes jeg er utrolig hyggelig. Jeg har fått spørsmål om oljene fra doTerra, og hvis du også er nysgjerrig på dem er det bare å sende meg en melding.

Nyt!

// This triple layered chocolate cake is a winner! It has a perfect combination of sweet and salt, and serves a beautiful contrast of the light citrus flavor and the density from the cacao. The beauty is free from sugar, gluten, dairy, grains and eggs. Pop the details in your translator and enjoy: you are going to love it!

1 Comment

Thoughts

Takk, takk, takk

18/08/2017

Husker du at jeg inviterte deg med på en takknemlighetsreise for noen uker siden? Jeg lurer på hvordan reisen har utviklet seg for deg! Det er uendelig med måter hvordan vi kan oppleve og leve ut takknemlighet på, og det viktigste er at du finner en måte som du trives med og som du føler gir deg noe. Kanskje liker du å skrive det ned, si det høyt, dele det med noen; kanskje liker du å kjenne på takknemlighet på morgenen, ved hvert måltid, når du legger deg, eller gjennom hele dagen. Én ting er hvertfall sikkert; praksisen er magisk!

I dag har jeg lyst å dele med deg hva jeg er takknemlig for.

»  I dag er jeg takknemlig for at jeg startet morgenen min med “Om Namah Shivaya” av Krishna Das; en helt nydelig sang som vekker noe unikt i både kropp og sjel. Sangen får meg til å føle at jeg lever, og den formidler en god energi. Hør sangen her selv, og legg merke til hva som skjer!

» Jeg er takknemlig for at jeg lever. Visste du at én million mennesker som la seg til å sove i går, ikke våknet opp i dag? Tenk dét! Heldig er du og jeg som får oppleve og leve en hel dag til av livet vårt her på dette underlige stedet som vi kaller for jorden.

» Jeg takker for pusten min, og for at jeg er den bevisst. Jeg takker for at jeg gjennom dagen sjekker hvordan pusten har det; som igjen gir en indikasjon på hvordan jeg har det og hvordan kroppen har det. Jeg legger merke til pusten og kjenner om den er myk, om den er dyp eller kort, om den flyter fritt eller om den stopper opp.

» I dag som i hver dag takker jeg for at jeg skaper min egen virkelighet, og for at jeg tar ansvar for hvem jeg er, for livet jeg lever, og for at jeg søker og leter nysgjerrig etter hva det er jeg skal lære og hjelpe til med i dette livet.

»  Jeg er takknemlig for alle mennesker og dyr som daglig viser og lærer meg hva ubetinget kjærlighet er. Ubetinget kjærlighet må oppleves føler jeg; det kan ikke fullt ut beskrives. Er det noe jeg har lyst å lære og mestre i dette livet, så er det nettopp dette, og videre kunne spre kunsten til alle som måtte trenge det like sårt som det jeg har gjort.

» Jeg er takknemlig for alle mirakler, tegn og symboler som viser seg for meg i dag.

» Jeg er takknemlig for deg som leser dette, akkurat her og nå.

» Jeg er takknemlig for at jeg er takknemlig og for at jeg kjenner virkningen av praksisen min.

Hva er du takknemlig for i dag?

// Today I am sharing with you what I am grateful for. Amongst many things, I am most grateful today to be alive. I just learnt this morning that one million people go to bed each night without waking up the next morning. This just blows my mind! It  puts so much into perspective, leaving no space for the trivial and the banal. PS: Please put this song on loudspeakers today and watch what happens to your body, mind and soul.

What are you most grateful for today?

 

Leave a Comment

Food & drinks

Minipizza

10/08/2017

Med hånden på hjertet, dette måltidet var en opplevelse av de sjeldne! Det smakte helt, helt, nydelig. I tillegg til at pizzaen er nydelig på smak er den også super-allergivennlig og fri for gluten, melk, egg, nøtter og gjær.

Den minner om en klassisk italiensk pizza med masse gode smaker og nydelig topping!

Jeg skal være ærlig og si at denne oppskriften er litt mer krevende enn de andre oppskriftene jeg deler, men hvis du er en matentusiast som meg kan jeg love deg at du vil synes det er verdt den ekstra lille investeringen på kjøkkenet.

Pizzaen er laget av tre deler; bunn, ost og fyll. 

Oppskrift på glutenfri pizzabunn finner du her.

Oppskrift på hjemmelaget squash-ost finner du her.

Toppingen velger du selv, alt etter hva du liker best!

Lag bunn, fyll med ønsket topping og strø over ost. Ha i ovnen på 170 grader til skorpen er sprø, osten er smeltet og til det dufter av magi på hele kjøkkenet.

Nyt!

  // I made this delicious pizza for you to try out! It is absolutely amazing. If you have any food-intolerances, this should be your perfect savior! Please pop the details in Google-translate, and you are all good to go. I hope you enjoy it!

Leave a Comment

Food & drinks

Ost som ikke er ost

10/08/2017

 

… Men som smaker himmelsk!

Tro det eller ei, det er squash.

Ost laget av squash.

 

Squash-ost

En halv squash (ca 2 dl)

1 ss gelatin

1 ss arrowrootpulver

1 ss kokosolje (uten smak)

1 teskje limejuice

1 teskje eplecidereddik

2 spiseskjeer næringsgjær

Himalayasalt

Krydder

 

Hakk squash i biter og ha i kjele med en halv desiliter vann. Gi vannet et oppkok, og la det så steame med lokket på i fem minutter. Skyll av vannet og bland så squash, kokosolje, saft av lime og eplecidereddik i en kraftig blender. Vend inn næringsgjær, Himalayasalt pluss valgfritt krydder og bland godt rundt. Jeg liker å lage min ost med gurkemeie, hvitløkspulver, ingefær og basilikum.

I en egen liten bolle, bland ut arrowrootpulver i noen spiseskjeer kaldt vann og rør rundt til du har en jevn masse. Bland dette sammen med osteblandingen og ha i en kjele på svak varme. Tilsett tilslutt gelatin og rør rundt til du har en tykk og god masse som både ligner og smaker som en klassisk ostesaus. Jeg anbefaler at du bruker gelatin av høy kvalitet og ikke den som du får kjøpt på vanlig dagligvare. Selv bruker jeg denne og er storfornøyd. Hvis du ønsker å kjøpe gelatinen på iHerb kan du bruke koden IWI829 og spare 5% på ditt neste kjøp, uavhengig om du er ny kunde eller ei.

Smør en liten form med olivenolje og ha i blandingen. Sett i kjøleskap i minst tre timer, til den er stiv.

PS: Oppskriften er inspirert av Gutsy By Nature

Nyt!

// Believe it or not, this cheese is made of zucchini! It tastes delicious, and works wonders as topping on your favourite dish. Please pop the list of ingredients and instructions in your translator if you would like to make it yourself. I have checked with the translation, and it translates perfectly. I hope you like it!

4 Comments

Bodylove

Ren og naturlig: Ansiktsskrubb

01/08/2017

Ansiktsskrubb

To spiseskjeer økologisk rårørsukker

To spiseskjeer kokosolje

Eteriske oljer. Jeg brukte én dråpe melaleuca (tretre), én dråpe geranium og én dråpe lavendel; alle fra doTerra. Du kan fint lage skrubben uten oljene, men jeg anbefaler dem på det varmeste; de er bare helt vidunderlige.

Kna sammen til en god deig og ha over i lufttett glassbeholder. Lag gjerne dobbel porsjon!

Ansiktsskrubben lages på null komma niks; den er helt naturlig og føles helt fantastisk på huden. Jeg renser huden godt på forhånd og masserer skrubben i ansiktet i sirkelbevegelser. Skyller så av og klapper huden med en klut. For å tilføre fukt tar jeg på litt hjemmelaget ansiktskrem som jeg klapper forsiktig inn i huden etterpå. Oppskrift på hjemmelaget ansiktskrem finner du her. 

PS: Jeg har laget en ny kategori som heter “Ren og naturlig”. Der finner du oppskrifter på alle hjemmelagede skjønnhetsprodukter som jeg til nå har delt. De er alle naturlige og helt nydelige, alle sammen. Du finner dem her.

1 Comment

  • Newer Posts
  • 1
  • …
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • …
  • 26
  • Older Posts

Body and soul inspiration.

Photo credits: Foto: Ingvild Østbø Lunde, RA Stavanger

Reflections: talk at terran

Invitation: Talk at Terran

Certified Cycle Coach Facilitator

Receive new posts directly in your inbox:

© Copyright 2025. Helene Urrang. All Rights Reserved. Designed by Oh Wild.